Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Veckans program
dokum 2020
Barnbio
klassiker20
Hemliga klubben
Podd
guldkort
Ny finsk film
Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Prenumerera på Fyrisbiografens nyhetsbrev
◀︎ BLÄDDRA ▶︎
Psykos i Stockholm
För närvarande är inga visningar av denna film planerade.
En film av Maria Bäck
Land
Produktionsår
Längd
Genre
Språk
Textning
Sverige
2020
100 min
Drama
Svenska
Svenska

En mamma och hennes dotter är på väg till Stockholm för att fira dotterns 14­-årsdag. Redan på tåget börjar mamman uppföra sig konstigt och dottern befarar att ännu en psykos är på väg att ta hennes mamma i besittning. Trots tecknen försöker de genomföra semestern som planerat. När mammans tillstånd trappas upp blir dottern lämnad ensam och får under några magiska dagar och nätter utforska Stockholm på egen hand. 
Psykos i Stockholm är ett förhöjt drama om en fantastisk och villkorslös mor­ och dotterrelation.
 

Jag har glömt väldigt mycket från just den resan. Jag minns vissa fragment bara. Jag minns att allt var förstärkt, både färger och skeenden. Jag minns de bedövande farhågorna om att jag kanske hade förlorat min mamma för alltid. Jag minns att jag önskade att min kärlek skulle vara tillräckligt stark som motstånd mot det som slet sönder henne. Jag minns att jag ville få henne att skaka av sig allt det otäckt konstiga och säga hej, nu är jag vanlig igen. Men parallellt och samtidigt med allt det, så minns jag att omslutas av världen som vore den en alldeles nyöppnad planet mitt framför mig. Känslan av att bara kunna öppna dörren, dra med mig väskan och kliva ut i ett äventyr. Jag minns att det kändes som att jag var med i en film. Nu, drygt tjugo år senare, har jag gjort den filmen.
– Maria Bäck
 

Maria Bäck (f. 1980) är regissör och manusförfattare, verksam i både Sverige och Danmark, utbildad bland annat vid Den Danska Filmskolan i Köpenhamn och med ett förflutet inom poesi och dans. Långfilmsdebuten kom med dokumentärfilmen I remember when I die som belönades med ett hedersomnämnande vid Göteborg Filmfestival 2016. Psykos i Stockholm är hennes spelfilmsdebut.

Medverkande: Josefin Neldén, och Josefine Stofkoper.
Land
Produktionsår
Längd
Genre
Språk
Textning
Sverige
2020
100 min
Drama
Svenska
Svenska
Fyrisbiografen  |  S:t Olofsgatan 10  |  018 - 10 00 37

Fyrisbiografen stöds av
⬆︎