Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Veckans program
dokum 2020
Barnbio
klassiker20
Hemliga klubben
Podd
guldkort
Ny finsk film
Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Prenumerera på Fyrisbiografens nyhetsbrev

 

Fyris-minnen efterlyses!

 

Har du något särskilt minne från Fyrisbiografen som du vill dela med dig av? Ett ungdomsminne, en magisk första dejt, ett samtal eller möte du aldrig kommer glömma, ett maskinrumshaveri eller helt enkelt ditt livs bästa filmupplevelse?
 

Berätta för oss i ett mejl till info@fyrisbiografen.com, eller genom ett meddelande på Facebook eller Instagram. Skicka gärna med en bild om du har! I höst laddar vi inför återöppningen av bion genom att tillsammans frossa i Fyris-minnen här på hemsidan och på våra sociala medier!

 

💛  Inskickade minnen 💛


"Mitt bästa Fyrisminne är bara ett par år gammalt. Tillsammans med mamma, systrar och väninnor sjöng vi oss igenom Sound of Music på Singalong-visning. Har sett filmen hundramiljoner gånger och det var ren och skär lycka att få sjunga med tillsammans med hela salongen. Vilken glädje och gemenskap!"


"Jag såg Amadeus där som elvaåring och blev helt golvad.
En annan fin sak för mig att tänka på är att min farmor och farfar dejtade på Fyrisbiografen 🙂 ."


"När damen bakom mig (65+) ogenerat lade upp sin fot (barfota) på mitt armstöd 😁 ."


"Visning av Turinhästen någon gång i 2013; oförglömlig och omvälvande bioupplevelse!"
 

"Jag hade precis flyttat till Uppsala, i närheten av fyrisbiografen, kände inte många människor i stan men kände många gånger att jag ville gå och se något på Fyris. Så en dag gjorde jag det, lite på impuls eller intuition gick jag och såg Porco Rosso (det var hösten 2008). Väl inne i biografen ville jag sitta på en så bra plats som möjligt så satte mig på mittersta raden, det var knappt några människor i salongen men på samma rad satt en annan person. Jag kände väl att jag inte hade riktigt den bästa platsen så satte mig så mycket i mitten jag kunde och då blev det på något sätt att jag satte mig bredvid den enda personen som satt på den raden. Vi småpratade lite, delade med oss av vårt godis och efteråt gick vi och pratade om filmen och vips hade jag skaffat mig en av mina första kompisar i Uppsala! Tack Fyris!"


"På -70 talet var jag och min kompis och såg "Flugornas herre" i regi av Peter Brook. En stark film som berörde mig djupt!!"


"När café genomfarten släpade med oss ungdomar för att kolla på ”medan vi faller” Blev helt golvad av den filmen! Borde varit runt 94-95?"


"Krigarens själ i lilla salongen, 90-tal. Fruktansvärt bra film."
 

"Ett av de finaste minnena jag har och som jag kommer att ta med hela livet är när jag kysste min kärlek för första och sista gången efter månader av längtan under Paret över Köln-scenen i Roy Anderssons om det oändliga."


"Som nyinflyttad till Uppsala såg jag ”Farinelli-Il castrato” hos er. Både filmen och biografen gjorde ett starkt intryck. Lyssnar fortfarande på musiken."


"Mina barns första biobesök. Pojken kom ut och började balansera på stenarna mitt emot på universitetsparken som Alfons."
 

"Ett underbart minne jag har från Fyrisbiografen är när jag och mina väninnor Alva och Pua såg The Rocky Horror Picture Show. Vi dansade, sjöng och jag sprang upp på scen. Det var fantastiskt!"


"Jag var på en föreställning av A Clockwork Orange (troligen tidigt 80-tal) när ljuset plötsligt tändes i salongen, filmen stannades, ett par poliser stegade in och beordrade oss att evakuera pronto. Någon hade bombhotat Fyrisbion! Sen fick vi och frysa utanför en bra stund innan polisen gav klartecken och vi kunde gå in och se klart filmen."


"Mina föräldrar var på Fyris på sin första date!"


"Studentkorridoren gick ut och såg Kusturicas magiska Arizona Dream i början på nittiotalet. Debriefing följde på Kalmar Nation. Bra kväll!"


"Krigarens själ -90tal."


"Bodde på Rackarberget och slängde mig emellanåt på cykeln 10 min innan en film började utan att kolla in programmet innan, visste att det visades bra filmer så vilken det blev var inte så noga."


"När vi var de enda i salongen, ingen risk att störa de andra med vårt prat."


"Fellinis Amarcord 🎉  🎉  🎉  "


"När jag ensam en eftermiddag såg Under Sanden (2000) och blev uppslukad av den sublima skilldringen av Charlotte Ramplings väg in i sorg och saknad."


"Som barn på 90- och tidigt 00-tal var jag på Fyris ofta och länge på kvällarna. Farsan var biografmaskinist, så jag fick se riktiga kvalitetsrullar till familjepris, om inte gratis rentav. Ett av mina finaste minnen var att få se Mannen utan minne av Aki Kaurismäki flera gånger om när den gick. Andra goda minnen är från maskinrummet, förstås, när jag fick stå på en pall och se på film genom en liten glugg bredvid den glödheta och dånande projektorn.
Jag sneglar fortfarande upp mot högra hörnet när jag ser på film pch söker efter märket som signalerar för maskinisten att nu är det strax dags att slå över till den andra filmrullen."


"När jag 1952 som 10-åring bodde på Geijersg.och dansade balett, tjatade till mej pengar till biobiljett för att se Eldfågeln med vår primadonna Ellen Rasch satt på första bänken längst till höger(sista biljetten) som då var väldigt nära duken fantastisk musik men såg mest alla fjädrar som fladdrade förbi i orange och gult.
Regi av Hasse Ekman finns nu på dvd och har nu nästan fått en kultstatus. Sitter på näthinnan glömmer aldrig det biobesöket! Tänk att jag efter nästan 70 år skulle bli ordf. Folkets bio Visby helt otroligt!"


"Vår sons första bio, Arne Alligator - succé! Jättefint ordnat och anpassat för små barn."


"Mitt första besök på Fyrisbiografen var när jag någon gång på 70talet åkte från Öregrund tillsammans med min flickvän i min röda Volvo P 1800 för att se Öster om Eden, en romantisk kväll och en fin film."


"När jag och en kompis 1987/88 räddade oss från ösregnet och av en slump såg Bagdad Cafe och blev helt tagna. Inte minst av ledmotivet."


"Gick ensam för att se ”Call me by your name” när den gick hos er för några år sedan. Filmen golvade mig totalt och jag minns hela upplevelsen som en av mitt livs stora när det gäller film."
 

"Det var fantastiskt när Sven Wollter gick upp på scenen på Fyrisbiografen och introducerade filmen vi skulle se. Han var en utomordentlig talare och han trollband oss alla i salongen."


"Jag såg Den röda lyktan med en kompis omkring 1993? Vi var ca 15 år gamla. Filmen och upplevelsen färgade stora delar av min ungdom, intressen och den person jag är idag. Två timmar i mörkret kan påverka så mycket!"


"Jag gick på bio med barnen och blev helt golvad. Var trött småbarnspappa och somnade, otroligt sköna stolar."


"När jag lyckades knipa en plats till VIP-visningen av barndomsskildringen Sommaren -93 på European cinema night. En fantastisk film som blev ännu bättre med bubbel och samtal med insatta personer."
 

"Satt i salongen i mörkret tillsammans med vänner Vännen bredvid mig räckte över en påse nötter Tack o tack!
Tog en näve o stoppade i munnen Konstiga nötter men min kamrat provar alltid nya grejer Svalde!
När ljuset i salongen tändes var min kamrat oerhört fnissig Förlåt med du fick påsen med hundgodis!!"
 

"På 60-talet när jag var gymnasist gick vi ofta på Fyris, filmer som givit mig starka minnen är Manhattan, Hiroshima mon amour, Orfeu Negro, sv-vitt förstås."
 

"I maj 2020 överraskade jag min fyraåring Mio med ett besök på Fyrisbiografen. I över två timmar satt vi ensamma i biomörkret och spelade tv-spel. Detta var en häftig upplevelse för oss båda och vi spelade mest Harry Potter Lego och Abzu där man dyker i haven. Jag tycker initiativet med Jukebox-bio var jättebra och det är alltid kul att bjuda ungen på nya upplevelser. För mig var det också en upplevelse att få spela tv-spel på en biograf. Vi kommer nog alltid ha kvar detta minne! Mios egna tankar såhär i efterhand: "Det var så stor skärm och roligt att spela många spel"."

 

 


Publicerad 26/8 2020 kl 13:20. Senast uppdaterad 28/9 2020 kl 10:23.
Fyrisbiografen  |  S:t Olofsgatan 10  |  018 - 10 00 37

Fyrisbiografen stöds av
⬆︎