Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Veckans program
dokum 2020
Barnbio
Presentkort
klassiker20
Hemliga klubben
Podd
guldkort
Ny finsk film
Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Prenumerera på Fyrisbiografens nyhetsbrev

Dokumåndag


Fyrisbiografen bjuder in till Dokumåndag! Utvalda måndagar får du dig serverad en dokumentärfilm vi tycker är värd att se och samtala kring. Dokumentärfilmen visar en aspekt av verkligheten och har onekligen blivit en älskad och populär filmgenre. Under hösten fortsätter vi visa nya filmer i kombination med äldre favoriter. Tillsammans med gäster leds samtalet efteråt utifrån ett av filmens teman. Och vi bjuder alltid på kaffe! Vi uppdaterar programmet kontinuerligt, så håll utkik!

Program för våren 2020!

6 april 
Jozi Gold

Jozi Gold är en rafflande dokumentärthriller om guldgruvorna i Johannesburg, regisserad av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven. Vi får följa Mariette Liefferink, en lika obeveklig som osannolik miljöaktivist, i kampen för att exponera sanningen och ställa guldindustrin till svars för den enorma skada den åsamkat människor och natur. 

Gruvindustrin är en av världens största och mest influensrika industrier, men det finns en katastrofal baksida till gulddagar och ekonomiska vinningar. Johannesburg befinner sig nu i en miljömässig mardröm där tusentals ton radioaktivt avfall förorenar luften och vatten för boende i enorma områden. Gruvdriften har också gett upphov till koloniala plundringar, utnyttjande av arbetskraft, kränkningar av mänskliga rättigheter. Allt medan staten och företagen som tjänar pengar på katastrofen gör allt för att komma undan ansvaret. I den nya rafflande dokumentärthrillern Jozi Gold, regisserad av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven, följer vi Mariette Liefferinck, en lika obeveklig som osannolik aktivist, i kampen för att avslöja sanningen och ställa guldindustrin till svars.

Gäst: Under rådande omständigheter kommer vi att pausa gäst och samtal i serien en period.


13 april - favorit i repris! 
Stories We Tell
Skådespelerskan och regissören Sarah Polley (Away From Her, Take This Waltz) bar på en hemlighet under många år. Till slut bestämde hon sig för att berätta sin familjehistoria i en dokumentärfilm med thrilleratmosfär där syskonen, pappan, närstående och vänner får berätta sina upplevelser och uppfattningar av liv, uppväxt och den stora familjehemligheten. Känsliga samtal, varliga konfrontationer bygger upp en eftertänksam berättelse - lika rolig som allvarsam - om det som blev Sarah.

Gäst: Under rådande omständigheter kommer vi att pausa gäst och samtal i serien en period. 
 

20 april - förhandsvisning! 
Scheme Birds 
Gemma är 18 år och bor i den skotska staden Motherwell som en gång i tiden var känd för sitt stål. När verken stängdes 1997 blev många arbetslösa och samhället har inte riktigt hämtat sig sedan dess. Gemma bor hos sin farfar som föder upp duvor och tränar henne i boxning. Hon vill bort från tillvaron som för ungdomarna i Motherwell präglas av slagsmål, alkohol och fängelsestraff. När hon blir gravid med sin pojkvän ser hon möjligheten till en nystart men glädjen överskuggas av beskedet att en vän blivit överfallen.

​Vinnare av Best Documentary Feature & Best New Documentary Director - Tribeca Film Festival.

Gäst: Ellen Fiske, en av filmens regissörer, kommer och berättar mer om filmens process och låter dig ställa dina frågor.
OBS endast 35 platser! 


27 april - favorit i repris! 
Optimisterna
98-åriga Goro är volleybollagets drottning. Med sin viljestyrka, sin livslust och sina lila Converse är hon en inkarnation av lagets filosofi. Vi följer Goro och resten av laget på och utanför volleybollplanen – från det ögonblick de väljer att möta de svenska Krutgubbarna, genom matchförberedelserna som rör allt från intensiva träningspass till teambuilding-virkning.

Gäst: Under rådande omständigheter kommer vi att pausa gäst och samtal i serien en period.

 

Fler titlar tillkommer! 

__________________________________________________________________________________


Redan visade filmer i serien 2020:

20 januari 
Kedi
Fyris-favoriten Kedi gör kär comeback för en visning i vår Dokumåndag-serie under vår katt-special! Se eller se om denna bedårande skildring av Istanbul och de gatukatter som bor där och de människor som tar hand om dem.

Hundratusentals katter vandrar fritt omkring i storstaden Istanbul, och i tusentals år har de gått in och ut ur människors liv och bidragit till det som gör denna stad så unik. I Istanbul har katter alltid haft en speciell betydelse som rådgivare och bärare av lycka för stadens invånare. Katterna skänker glädje och mening till de utvalda personer som de själva valt att dela sin tid med, och de ger en unik möjlighet att reflektera över sina liv och sin plats i världen.

Gäst: Uppsala katthem 
Förfilm: Le Chat Noir 2 
 

27 januari 
Sacred Water

I väst är den kvinnliga orgasmen fortfarande ett mysterium, men inte i Rwanda!

Det heliga vattnet hänvisar till Kunyaza, kvinnlig utlösning, populärt känd som ”sprutande orgasm.” Traditionen säger att detta härstammar från en drottning vars orgasmiska flöde var så omfattande att det bildade Kivu-sjön. En radio-DJ som heter Vestine är fascinerad av legenden och vill lära människor om det heliga vattnet och arbetar också för att bevara Gukuna-ritualen, där unga kvinnor förbereder sig för sex med örter och massage. Raka samtal om Kunyaza-tekniken blandas med bilder av män som ror på sjön. 
Sacred Water är en respektfull kvinnlig njutning, med humor och inte ett spår av förlägenhet.

Gäst: Jessica Påfs som föreläser innan filmstart! Du får veta mer om vad fontänorgasm egentligen är och ta del av intervjumaterial med kvinnor och män från Rwanda och Sverige. Fontänorgasmen har mystifierats, glorifierats, skammats och till och med förbjudits att visas i porr i Storbritannien, samtidigt som en fontänorgasm verkar vara en självklar komponent i ett fullbordat sex i Rwanda. Jessica Påfs har undersökt hur synen på fontänorgasmer ser ut i Sverige och hur olika personer som upplevt det resonerar. Jessica Påfs jobbar som rådgivare för ungas sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter för Plan International Sverige och är affilierad forskare på Uppsala Universitet i SRHR-frågor. På sin fritid skriver hon på en bok om fontänorgasmer.
 

3 februari
A Dog Called Money 
Följ med PJ Harvey på en musikalisk och inspirerande resa, när hon besöker Afghanistan, Kosovo och Washington DC i skapandet av hennes grammynominerade album The Hope Six Demolition Project. En ögonöppnande resa för såväl publiken som för Harvey själv, som när hon kommer hem bjuder in till öppna studiosessioner och ett alldeles unikt albumskapande.

Gäst: Erik Blomhé är musikskribent, och skrev fram tills nyligen för musiksidan Festivalrykten.se. Förutom sitt musikintresse är han utbildad statsvetare, och studerar för närvarande modern historia på masternivå vid Uppsala universitet. 
 

10 februari 
Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché
Alice Guy-Blaché är den stora filmpionjären som världen glömde. Hon regisserade sin första film 1896 och var tillsammans med legendarerna Georges Méliès och Lumiere-bröderna vital för den tidiga filmens utveckling. Men likt så många andra framgångsrika kvinnor har hon försvunnit spårlöst ur stor del av historieskrivningen. Be Natural är hennes upprättelse, den fantastiska berättelsen om en storartad karriär och en detektivhistoria om var den så betydelsefulla Alice egentligen tog vägen när karriären till slut dalade.

Gäst: Ingrid Stigsdotter är forskare i filmvetenskap vid Stockholms Universitet och har skrivit åtskilligt om kvinnor i svensk filmhistoria, bl.a. i projekten ”Women’s Film History Network: Norden” och ”Kvinnor i svensk film”. Hon är aktuell som redaktör för antologin ”Making the Invisible Visible: Reclaiming Women’s Agency in Swedish Film History and Beyond”, utgiven av Nordic Academic Press i november 2019.


17 februari 
Frida Kahlo. Viva La Vida 

Frida Kahlo. Viva La Vida är en ny dokumentär som belyser två sidor av den världsberömda mexikanska konstnärinnan – som revolutionär, feministisk pionjär och som människa, plågad av en sargad kropp och ett turbulent kärleksförhållande.

Med Asia Argento som berättare kommer konstnärens båda ansikten fram, genom hennes egna ord i brev, dagböcker och privata bekännelser. En resa djupt in i Mexicos hjärta, uppdelad i sex kapitel som blandar intervjuer, historiska dokument, fängslande rekonstruktioner och Frida Kahlos egna målningar, bevarade på några av de mest fantastiska museerna i Mexiko.

Under årens lopp har Frida Kahlo blivit både en ikon och en förebild. Hon har påverkat konstnärer, musiker och stylister. Hon har blivit större än sin egen konst.

Gäster: Daniel Werkmäster, chef på Uppsala konstmuseum och Emelie Karlsmo, lektor i konstvetenskap på Uppsala Universitet. 


24 februari 
Midnight Traveler
När talibanerna sätter ett pris på regissören Hassan Fazilis huvud tvingas han på plötslig flykt med sin fru och två döttrar. Vi får följa med i en intim skildring av en resa på liv och död, där familjen Fazili dokumenterar sitt osäkra liv som flyktingar. Stärkta av varandra korsar de nationsgränser för att finna en plats att stanna på.

Gäst: Massod Qiam, journalist på Sveriges radio. År 2009 flydde han till Sverige från Afghanistan. Samtalsledare är Firdevs Anik.


2 mars
What she said: The art of Pauline Kael
Under 60- till 90-talet skrev Pauline Kael filmkritik som ingen annan. Kontroversiell och inflytelserik var hon en pionjär i sitt fält. What She Said är ett unikt, personligt porträtt baserat på hennes egna texter såväl som intervjuer med de allra största regissörerna: Quentin Tarantino, Ridley Scott, Francis Ford Coppola, David O. Russell och många fler. 

Gäst: Helena Lindblad, 
filmkritiker på DN gästar oss och pratar om dagens klimat för filmkritik tillsammans med Sonya Helgesson, masterstudent i filmvetenskap. Som även driver Fyrisbiografens podd Eftertext som skrivit om film i bland annat Nöjesguiden och FLM.
 

9 mars
Woman 
WOMAN är ett världsomfattande projekt som låter över 2000 kvinnor från 50 olika länder göra sina röster hörda och porträtterar de personer som står för hälften av jordens befolkning. Filmen visar på de orättvisor kvinnor utsätts för över hela världen, men framförallt den inre styrka dessa kvinnor har i kampen att förändra världen trots alla motsättningar. I en tid då kvinnors röster börjar göras hörda är filmens mål inte bara att kämpa för rättigheter eller fokusera på problem, utan att hitta lösningar och försoningar.

Med ämnen så som mödraskap, utbildning, giftermål och familjebildning, ekonomiskt oberoende men också mycket om sexualitet och menstruation. Personliga och närgående möten med allt från statsöverhuvuden till skönhetsdrottningar, busschaufförer och lantbrukare skapar filmen en samhörighet och en överskådlig blick av hur det är att vara kvinna idag.

OBS! Tyvärr blir det inte alltid som en tänkt sig. Men det blir bra ändå. Gäständring!
Gäst: Publiksamtal med Föreningen för Utvecklingsfrågor, FUF, som är en politiskt och religiöst obunden ideell förening. Med syfte är att informera och skapa diskussioner om global utveckling och Sveriges roll i världen. För att bidra till kunskap, debatt och engagemang för en rättvis och hållbar värld.


16 mars
Till min dotter
Årets vinnare av Bästa dokumentär i Cannes är enligt The Times "En av de viktigaste filmer du någonsin kommer se i hela ditt liv!"
Oftast är dokumentärer om krigets helvete filmade under begränsad tid av ditresta män som är vana vid att befinna sig inom krigshärdar, och som ofta har ett hotell att fly tillbaka till. Till min dotter (For Sama) är gjord av en kvinna, själv boende mitt i krigshärden, utan någon som helst plats att fly till, och som spenderat fem år åt att låta kameran gå. Dag som natt. Genom liv och död.
Kvinnan heter Waad Al-Khateab och platsen är Aleppo i Syrien, där hon lever sitt liv, blir förälskad, gifter sig och föder en dotter. Allt medan staden bit för bit tillintetgörs av IS och sen Ryssland. Och allt medan hon och hennes man (en läkare med ett överjordiskt mod) försöker rädda så många liv de kan. 
Till min dotter är en betraktelse av kriget inifrån, av en vanlig människa. Och gjord som ett kärleksbrev till Waads dotter Sama, för att hon en dag ska få se vad som utspelade sig i Aleppo när hon var för liten för att förstå.

Gäst: Henrik Fröjmark arbetar med humanitärt bistånd på ACT Svenska kyrkan och har i tio år drivit projektet Local 2 Global Protection som handlar om hur människor gör för att överleva och skydda sig och sina samhällen i några av världens mest förödande krig, konflikter och katastrofer.

23 mars 
Fat Front 
Kroppsaktivism, kroppspositivism och fett bra brudar i den hyllade danska filmen Fat Front.
Kvinnorna Helene, Marte, Pauline och Wilde kallar sig själva tjocka med stolthet. Detta är historien om några av de många kvinnor som fått nog av snäva kroppsideal, självhat och skam. Förr väntade dem med att leva, köpa kläder och hitta kärlek till den dagen de skulle vara smala. Den dagen som aldrig kom. Idag använder de sina kroppar som aktivistverktyg i kampen för kroppspositivitet och inkludering. Filmen lyfter och problematiserar normer och den får oss att reflektera kring bestämmandet över den egna kroppen. 
Fat Front är en film om skam och uppror, men också en humoristisk och hjärtevärmande resa med ett gäng unga, energiska kvinnor.

Gäst: Ingen gäst vid denna visning pga omständigheterna.  
 

30 mars
Cunningham

Den ikoniska koreografen och dansaren Merce Cunningham satte outplånligt prägel på efterkrigstidens New York. Tillsammans med livspartnern John Cage utgjorde han kärnan i 1900talets avant garde-rörelse. Nu, lagom till hundraårsdagen av hans födelse, kommer Alla Kovgans film om hans liv och verk, skildrat genom arkivmaterial och nyuppsättningar av hans dansnummer. Jennifer Goggans, som ingick i Cunninghams danskompani i tolv år, återskapar hans inflytelserika koreografier tillsammans med några av samtidens främsta dansare. Cunningham är en fest för sinnena. 

Gäst: Maud Karlsson, Maudsart, är dansaren och koreografen som troget och passionerat förgyller Uppsala med dans.   
 

__________________________________________________________________________________


Under hösten 2019 visade vi dessa filmer i serien:

9 september 
Could This Be You? 
Vilka mekanismer driver en människa att begå extremistiska handlingar? Alan och Bob är båda dömda till långa fängelsestraff. Genom att låta dem möta erfarna psykiatriker och rekonstruera scener ur barndomen ställer filmen frågan om vad som drivit dem att gå över en gräns; att ta till våld för sin övertygelse. Vad finns i de här personerna? Vad triggar dem? Varifrån kommer vreden? Och var går skiljelinjen mellan aktivism och extremism?

Gäst: Björn Berglund, verksamhetsansvarig för Exit på Fryshuset. Björn kommer prata om det praktiska arbetet med att identifiera personer som har eller riskerar att falla in i extrema miljöer, samt arbetet med att hjälpa dem att lämna extrema rörelser. 

 
16 september 
Allt vi äger
En ryggsäck med det anarkistiska budskapet "Allt vi äger bär vi med oss" fångar Emilys intresse i tunnelbanan. Mannen som bär ryggsäcken heter Curtis och är heroinist och hemlös. Deras möte blir starten på en stark vänskap och tillsammans med den yngre Johan, även han missbrukare och utesovare, bildar de en oväntad trio. Den ångestridne Emily förstår deras mörker och Johan och Curtis kan i sin tur skämta om hennes utan att det gör ont. Men gränsen mellan vänskap och utnyttjande kan ibland kännas hårfin och i takt med att banden stärks dras Emily också ner i ett djupt medberoende. Kan hon älska sina vänner villkorslöst utan att offra sig själv?
Emily Norlings regidebut är en osminkad, kompromisslös och ömt poetisk skildring av missbruk, medberoende och destruktiv vänskap som kastar sig handlöst mellan Stockholms tunnelbanestationer, avgiftningskliniker och offentliga toaletter.

Gäst: Filmens regissör Emily Norling


23 september 
The Game Changers 
En dokumentär som ligger i tiden - om vegetarisk kost och mänskliga prestationer, med fokus på världens snabbaste och starkaste idrottare. Filmen blandar "chockerande, banbrytande vetenskap med historier om kamp och seger." Blandningen av starka personligheter, filmiska berättartrådar och handgriplig information har gjort biobesökarna så inspirerade att The Game Changers redan kallats vändpunkten vad gäller växtbaserad kost av en mängd influencers, organisationer och företag.

Gäster:
› Rebecca Johansson, nutritionist, vegan och styrelseledamot i Svensk mat- och miljöinformation.
› Per-Anders Jande är ordförande i Svensk- mat och miljöinformation, med långvarigt engagemang i miljörörelsen.
› Jonatan Borling är medlem i Djurens rätt Uppsala-Knivsta. Biolog, vegan och tidigare utövare av MMA och BJJ.

Los Vegos bjuder de 50 första på något sött till kaffet dessutom! 


30 september 
Josefin och Florin 
När den 22-årige rumänske tiggaren Florin träffar den 38-åriga svenska singelmamman Josefin utanför mataffären uppstår kärlek direkt. Åtta månader senare gifter de sig och flyttar ihop i den lilla byn Oskarström. Men när pressen från Florins familj i Rumänien blir för stor utmanas drömmen om ett bättre liv i Sverige och relationen sätts på prov. Josefin & Florin är ett intimt porträtt av en oväntad kärleksrelation som utmanar kulturella normer och föreställningar om hur en familj ska leva

Gäst: Filmens regissörer Ellen Fiske och Joanna Karlberg 


7 oktober
Bortom det synliga – Filmen om Hilma af Klint
Det abstrakta måleriet som revolutionerade konstvärlden i början av 1900-talet har tillskrivits Kandinskij, Malevitj och Mondrian. Idag vet vi bättre. Det var en svensk konstnär som var först och hon var kvinna.
Redan 1906 målade Hilma af Klint storslagna abstrakta verk, långt före det ryska och franska avantgardet. Flera av deras verk har stora likheter med de tavlor som af Klint målade flera år tidigare. Skulle Kandinskij kunna ha sett af Klints målningar och tagit intryck? Tanken är svindlande. Af Klints målningar återfanns i ett vindsförråd på Strandvägen i Stockholm i slutet av 1960-talet, bara för att ignoreras av de stora institutionerna för modern konst. Idag är tonen en annan. Moderna Museet, Lousiana och Guggenheim i New York har alla haft hyllade af Klint-utställningar.

Gäster: Daniel Werkmäster, chef på Uppsala konstmuseum och Emelie Karlsmo, lektor i konstvetenskap på Uppsala Universitet. 


14 oktober 
Fraemling
Regissören Mikel Cee Karlsson arbetar med en film om och med sin bästa vän Mathias - en till synes helt vanlig tvåbarnsfar som en dag avslöjar en okänd sida av sitt liv som han vill berätta om framför kameran. Omständigheter har drivit honom in i en kriminell värld där skulder aldrig tycks möjliga att betala av, och i en evig spiral av hot och indrivning söker Mathias desperat efter en väg ut. När allt till slut ser ut att ljusna för honom, får den press som han levt under sedan många år fatala konsekvenser, och Mikel tvingas fatta avgörande beslut kring den film han arbetar med.

Fraemling är en film som i både uttryck och innehåll är en motbild till konventionella gestaltningar av våld och kriminalitet. Genom dokumentära bilder, intervjuer, och iscensättningar formas en drabbande berättelse om nära vänskap och öronbedövande tystnad, om villkoren i en manligt kodad värld, och om den ibland så tunna linjen mellan offer och förövare.


28 oktober 
The Biggest Little Farm 

Dokumentären om paret som lämnade stadslivet för att med blod, svett och tårar som insats förvandla 80 hektar död mark till ett fruktbart jordbruk, helt och hållet baserat på ekologiskt hållbara praktiker och med biologisk mångfald som ledord. Med så många olika arter av växter och djur som möjligt upprättas ett mikrokosmos i total harmoni. Eller totalt kaos. En lika dramatisk som hjärtevärmande berättelse om John och Molly som trotsar den moderna urbanismen för att definiera en annan typ av modernt leverne.

Gäst: Anna Hane som driver Resta gård, en gård vars värdeord är ekologiskt, etiskt, småskaligt, närproducerat och naturligt. Vi pratar om likheter och skillnader med filmen. 


4 november 
Resistance Is Life 
Från ett flyktingläger på den Syrisk-Turkiska gränsen förkroppsliggar den 8-åriga flickan Evlin sin stads motstånd. Hennes hjältar, de kvinnliga kämparna i kurdiska YPJ, försvarar staden Kobane mot fascisterna i ISIS brutala angrepp. Mänsklighetens potential och otroliga styrka lyser igenom Evlin när hon visar oss att hopp och vägran att ge upp kan leda till seger även i de mest tragiska situationer. Evlin tar med oss på en resa som visar motståndets många olika ansikten, på båda sidor gränsen, och som ger loss en unik inblick i den otroliga kämparglöd som låg bakom den första stora segern mot ISIS.

Gäst: Joakim Medin, journalist och författare till boken ”Kobane- Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS”. Som en av de få svenska journalister på plats bevakade han inbördeskriget i Syrien och kurdernas kamp mot IS.
Moderator Firdevs Anik.

Alla biljettintäkter går till den humanitära hjälporganisationen Kurdiska röda solen som finns på plats i det krigsdrabbade området i norra Syrien.
 

11 november 
Sara med allt sitt väsen 
Vem var Sara Lidman, bakom de politiska sanningarna och recensenternas lovord?
Vi är många som minns henne, som läst henne och lyssnat på henne. Hon satte ord på vår vrede över kriget i Vietnam. Hon gjorde gruvarbetarnas villkor tydliga. Hon tog upp kampen med skogsbolagen mot gifter i skogen och kalhyggen. Romansviten om Jernbanan som drogs genom landet är både hennes egen historia och hela Norrlands. Västerbotten och Vietnam. Skogen och Kärleken. En film om flickan från Västerbotten som blev författare.

Gäst: Ingeborg Löfgren, Sara Lidman-forskare vid Litteraturvetenskapliga institutionen på Uppsala Universitet 
 

18 november 
Honeyland
På den nordmakedonska landsbygden lever Hatidze, en av de sista i sitt skrå. Hon är den sista kvinnan i Europa som samlar vildhonung. Med varsamhet och sin expertis förvaltar hon sina bikolonier med stor respekt och vördnad för de små djuren, så vitala för planetens ekosystem. Men när en kringresande familj installerar sig i huset intill hennes, förändras hennes förutsättningar. Honeyland är Nordmakedoniens Oscarsbidrag och ett häpnadsväckande vackert porträtt av ett unikt liv.

Gäst: Jan Rosenfeld, ordförande i Uppsala biodlarförening.
 

25 november 
Depeche Mode: Spirits in the Forest
Denna visuellt anslående film är regisserad av prisbelönte fotograf- och regilegenden Anton Corbijn (Control, The American), som haft ett långt konstnärligt samarbete med Depeche Mode och regisserat många av deras klassiska rockvideos, som StrangelovePersonal Jesus och Enjoy the Silence. Dokumentären väver samman konsertbilder från finalkonserten av The Global Spirit Tour i Berlin med personporträtt av sex hängivna fans från världens alla hörn som rest till Berlin för att uppleva sina idoler. Vi får följa fansen från deras hemstäder, och se hur de djupt påverkats av Depeche Mode. 

Gäst: Johanna Åberg Lundén, kulturchef på UNT och Depeche Mode-fan 


Publicerad 17/9 2018 kl 16:04. Senast uppdaterad 3/4 2020 kl 15:14.
Fyrisbiografen  |  S:t Olofsgatan 10  |  018 - 10 00 37

Fyrisbiografen stöds av
⬆︎