Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Veckans program
Kommande
Dokumåndag
Podd
Ny finsk film
kulturkompis
Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Prenumerera på Fyrisbiografens nyhetsbrev
tors 7 mars – fre 8 mars


I en värld där hälften av alla människor är kvinnor är det orimligt att utbudet av film visar något annat. För oss är det viktigt att alla kan identifiera sig i berättelserna på bioduken. Och därför är vi på Fyrisbiografen enormt stolta och glada över samarbetet med Stockholms feministiska filmfestival i en egen Uppsala edition! 
Se några av de bästa filmerna gjorda av kvinnliga filmskapare från olika delar av världen! Exklusivt visar vi filmerna en gång!


⚡️ PROGRAM ⚡️

7 mars 
⚡️ BEYOND THE VISIBLE - HILMA AF KLINT ⚡️
Det abstrakta måleriet som revolutionerade konstvärlden under de första decennierna av 1900-talet har tillskrivits Kandinsky, Malevich och Mondrian. Idag vet vi bättre. Det var en svensk konstnär som var först och hon var kvinna.
☛ Kl.18.00

⚡️ NIGHT COMES ON ⚡️
Angel (Dominique Fishback), dömd för olaga vapeninnehav, släpps från ungdomsanstalt två dagar innan hon fyller 18. Hennes pappa har under tiden gripits och frigetts för mordet på hennes mamma. Lillasyster Abby 10 år har placerats i fosterhem. När Angel släpps ut är det några saker som måste ske – hon ska träffa sin syster, ta reda på var fadern bor och skaffa en pistol. För Abby är storasyster Angel livsviktig, det enda som återstår av den sönderslagna familjen. Hon säger sig veta var deras pappa håller hus och tar med Angel på en bussresa mot havet. Men det är något som inte riktigt stämmer.
☛  Kl. 20.00 

8 mars 
⚡️ RAFIKI ⚡️
Oemotståndligt och färgsprakande känslopiller om förbjuden ungdomskärlek som hyllats världen över men förbjöds i Kenya på grund av att den ”propagerar för lesbianism”.

Wanuri Kahiu dyker ner i glädjen, pirret och problemen som omgärdar ungdomens första kärlek i denna underbara film om hjärta, smärta och uppror mot ett homofobt samhälle. Kahiu har beskrivit sin vision för framtidens afrikanska film som ”Afrobubblegum”, och berättelsen om skejtaren Kena och den extravaganta Ziki är just en film som är omedelbart söt och färgglad, men också klistrar sig kvar i tankarna. När de kenyanska myndigheterna till sist släppte på censuren blev filmen en omedelbar publiksuccé.
☛  Kl.18.00 

⚡️ DEAD PIGS ⚡️
I Kina representerar grisen framgång och välstånd. När tiotusentals grisar flyter upp döda i landets floder framstår det som en olycksbådande metafor. Dead Pigs är en kinesisk samtidssatir, en “Chinese independent” där vi får följa fyra livsöden som på ett eller annat sätt krockar med den hypersnabba moderniseringen. Fyra personer, vars liv vi snart inser är tätt sammanlänkade.
☛  Kl. 20.00 


Publicerad 11/2 2019 kl 12:56. Senast uppdaterad 6/3 2019 kl 08:59.
Fyrisbiografen  |  S:t Olofsgatan 10  |  018 - 10 00 37

Fyrisbiografen stöds av
⬆︎