Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Veckans program
Kommande
Dokumåndag
Podd
Ny finsk film
kulturkompis
Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Prenumerera på Fyrisbiografens nyhetsbrev

Klassikervår på Fyrisbiografen 

I samarbete med Cinemateket, Svenska Filminstitutet visar vi 9 klassiker under våren. Programmet rymmer allt från ett par av filmhistoriens mest kända filmer till några mindre kända filmpärlor. Samtliga filmer visas endast en gång – passa på! 
 

20/1 Leoparden (Luchino Visconti, 1963) 
Guldpalmsbelönat mästerverk efter Giuseppe Tomasi di Lampedusas roman om en utdöende adelssläkt på 1860-talets Sicilien. Visconti briljerar med kameraåkningar, dialog och rytmiskt spel, och Burt Lancaster, Alain Delon och Claudia Cardinale överträffar sig själva. Den timslånga balen är en av filmhistoriens mest berömda sekvenser.

10/2 Woodstock (Michael Wadleigh, 1970)
Episk dokumentärfilm (här i förlängd version) om världens mest kända rockfestival: Woodstock 1969. Ett unikt tidsdokument, inte bara över artister som Joan Baez, Jimi Hendrix och Jefferson Airplane, utan över en hel samhällsanda. Innovativ klippning (av bland andra Martin Scorsese och Thelma Schoonmaker), fantastisk musik och massor av peace, love and understanding.

24/2 Fadern sonen och den heliga ande (Marie-Louise Ekman, 1987)
Absurd historia om roller och åldrande av Marie-Louise Ekman, där Ernst-Hugo Järegård gör en makalös tolkning av en plågad äldre man i balettdräkt. 

10/3 Duett för kannibaler (Susan Sontag, 1969) 
Lars Ekborg och Agneta Ekmanner har soffsex efter en parmiddag med porrfilm i Susan Sontags debutfilm, inspelad i en villa på Lidingö. Aftonbladets Jurgen Schildt kallade det hela ”kvasiintellektuell kasperteater”, medan The Guardians Richard Roud menade att filmen var ”a stunning achievement”. 

24/3 Flickorna (Mai Zetterling, 1968) 
Zetterlings feministiska Flickorna med Bibi Andersson, Harriet Andersson och Gunnel Lindblom, handlar om ett teatersällskap som repeterar Aristofanes pjäs Lysistrate där kvinnorna i Aten gör uppror för att tvinga männen att sluta kriga. Filmen blandar scener från teatergruppens kvinnliga medlemmars privatliv med scener ur Lysistrate. Filmen mötte hård kritik och försvann från Stockholmsrepertoaren efter tre och en halv vecka. “Vilka förstockade menstruationer!”, kommenterade Expressens Bo Strömstedt.

14/4  Mur-mummel (Agnès Varda, 1980) 
Denna dokumentär om Los Angeles muralmålningar är en av två filmer som Agnès Varda gjorde under sin andra sejour i USA, mellan 1979–1981. Jämte bilder på målade fasader ser vi Juliet Berto intervjua respektive verks konstnärer, och genom bilderna och rösterna träder en historia fram om en efemär konstform som ofta slår underifrån, och som vi tack vare Vardas dokumentär kan erfara, om än på avstånd och genom en kameralins.

21/4 Smärtgränsen  (Agneta Elers-Jarleman, 1983)
Hjärtskärande dokumentär där regissörens älskade stuvas undan på mentalsjukhus efter en bilolycka, men långsamt börjar minnas igen. Smärtgränsen höjdes till skyarna och fick priser världen över.

12/5  Wattstax (Mel Stuart, 1973)
Legendarisk musikdokumentär om konserten på Los Angeles Memorial Coliseum 1972, som organiserades av skivbolaget Stax till minne av de 34 människor som dog under upploppen i den socialt utsatta förorten Watts. Genom att alternera medryckande uppträdanden av bland andra The Emotions och Isaac Hayes med Richard Pryors skarpsinniga betraktelser och intervjuer med lokalinvånare fångar filmen effektivt tidsandan, och ett samhälle i förändring. 

19/5 Att angöra en brygga (Tage Danielsson, 1965) 
Att angöra en brygga är en av de svenskaste filmer som finns, en odödlig komedi om en kräftskiva där segelbåten med spriten ska lägga till vid holmen med kräftorna. Utan att använda motorn.

 

 


Publicerad 19/12 2018 kl 14:11. Senast uppdaterad 15/1 2019 kl 16:33.

tors 1 aug
SOMMARSTÄNGT! Vi öppnar igen 2 augusti
Fyrisbiografen  |  S:t Olofsgatan 10  |  018 - 10 00 37

Fyrisbiografen stöds av
⬆︎