Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Veckans program
dokum 2020
Barnbio
klassiker20
Hemliga klubben
Podd
guldkort
Ny finsk film
Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Prenumerera på Fyrisbiografens nyhetsbrev

Klassikerhöst 2019

I samarbete med Svenska Filminstitutet och Timeless (Nonstop Entertainment) visar vi 12 klassiker under hösten. Programmet rymmer allt från ett par av filmhistoriens mest kända filmer till några mindre kända filmpärlor. Samtliga filmer visas endast en gång – passa på! 

Missa inte Fyrisbiografens podcast Eftertext, som djupdyker i vårt filmutbud och ofta pratar om just klassikerna! Finns där poddar finns!


Program för våren kommer snart!

 

Titlar i höstens program:

1 september 
Ett rum med utsikt
 (James Ivory, 1985)
Helena Bonham Carters unga engelska överklasskvinna reser till Florens med en mycket nervös Maggie Smith som förkläde. Till tonerna av Puccini upptäcker hon livet och kärleken, i denna roliga, ljuva E. M. Forster-filmatisering, som vann tre Oscars och bjuder på gräddan av brittisk skådespelartalang. Den bästa av radarparet Merchant/Ivorys kostymfilmer.

Tal: Engelska. Text: Ingen text.
Visas i samarbete med Cinemateket.

22 september 
Hyènes (Djibril Diop Mambéty, 1992)
"Livet gjorde mig till en hora. Nu ska jag göra livet till en bordell", säger en rik dam efter att hon återvänt till den fattiga staden Colobane med planer på att hämnas på stadens butiksföreståndare tillika framtida borgmästare. Mambétys andra långfilm, baserad på Friedrich Dürrenmatts pjäs "Besök av en gammal dam", är en sylvass politisk satir över penningens förödande effekter på människan.

Tal: Wolof, franska, japanska. Text: Engelska
Visas i samarbete med Cinemateket.


6 oktober 
Hiroshima - min älskade
 (Alain Resnais, 1959)
I Hiroshima möts en fransk skådespelerska och en japansk arkitekt. Under en natt upplever de en passionerad förälskelse och anförtror varandra sina livsöden. De älskande dröjer sig kvar, oförmögna att stanna, oförmögna att lämna varandra, förlorade i ett evigt nu. Med Hiroshima Mon Amour blev Alain Resnais en av förgrundsfigurerna i den nya franska vågen. Filmen är en gripande kärlekshistoria i atombombens skugga, efter Marguerite Duras Oscarsnominerade manus.

Tal: Franska, japanska. Text: Svenska
Visas i samarbete med Timeless/Nonstop Entertainment.

20 oktober
Adoptionen
 (Márta Mészáros, 1975)
Kati, en arbetarkvinna från landsbygden, vill ha barn med sin älskare som redan är gift. En dag dyker en tonåring på rymmen upp och söker skydd hemma hos Kati. Kvinnorna kommer varandra nära, privat och på arbetet. Kvinnlig solidaritet har sällan porträtterats vackrare än på ett oglamouröst fabriksgolv i Ungern. Márta Mészáros vann som första kvinna någonsin Guldbjörnen i Berlin och filmen blev hennes internationella genombrott.

Tal: Ungerska. Text: Engelska
Visas i samarbete med Cinemateket.

3 november
Antonias värld (Marleen Gorris, 1995)
Viljestarka Antonia vaknar upp en morgon med insikten att det här är hennes sista dag, och blickar bakåt i sitt liv. I efterdyningarna av andra världskriget återvände Antonia hem till sin by, för att där och då bli matriarken i ett samhälle av oberoende kvinnor. Antonias värld vann Oscarn för bästa utländska film, vilket gjorde Marleen Gorris till den första kvinnliga regissören att belönas med priset.

Tal: Nederländska. Text: Svenska
Visas i samarbete med Timeless/Nonstop Entertainment.
 

9 november
The Matrix (Lilly & Lana Wachowski, 1999)
En svindlande, stilbildande science fiction-film fullmatad med häpnadsväckande specialeffekter och stunts, som satte standarden för många kommande ationfilmer.
Neo söker sanningen om Matrix, en värld som figurerar i hans drömmar. Han är övertygad om att den ökände motståndsmannen Morpheus vet allt om Matrix. När Neo en kväll förs bort av Trinity och finner sig själv öga mot öga med Morpheus måste han göra ett livsavgörande val. Tar han det röda pillret får han veta sanningen om Matrix och den värld han tror sig leva i. Tar han det blå glömmer han att någonsin mött Morpheus och fortsätter sitt liv i den grå vardag som inte är vad den synes vara…

Tal: Engelska. Text: Svenska
Visas i samarbete med Folkets Hus och Parker.
 

10 november
Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles 
(Chantal Akerman, 1975)
Feministisk milstolpe där en ensam mor spelad av Delphine Seyrig dammar och panerar kotletter i långsamt tickande realtid. När filmtidningen Sight & Sound 2012 lät kritiker världen över rösta fram historiens bästa filmer, hamnade Jeanne Dielman på plats 36 och var den enda filmen på topp 50 regisserad av en kvinna.

Tal: Franska. Text: Svenska
 

17 november 
Orfeu negro (Marcel Camus, 1959)
Orgiastisk version av myten om Orfeus och Eurydike, förlagd till karnevalen i Rio. Det klassiska dramat om dömd kärlek får nytt liv med en spirituell blandning av samba, bossa nova och fantastiskt färgfoto. Marcel Camus film belönades med Guldpalmen i Cannes såväl som en Golden Globe och Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film.

Tal: Portugisiska. Text: Svenska
Visas i samarbete med Cinemateket.

 

30 november 
India Song
 (Marguerite Duras, 1975) 
Anne-Marie bor i Laos med sin diplomatmake när hon bestämmer sig för att gifta om sig. Med sin nya man reser hon över hela Asien, och finner sig 17 år senare uttråkad och förtryckt Calcutta. För att finna mening i vardagen, och lätta på det tryck som håller henne nere, börjar hon inleda kärleksrelationer med andra män.

Tal: Franska. Text: Svenska
Visas i samarbete med Cinemateket.
 

7 december
Cowboy Bebop
 
(Shinichiro Watanabe, 2001)
Animationsstudion Sunrise gjorde succé med tv-serien Cowboy Bebop, älskad för dess färgstarka framtidsfusion av jazz, västern och noir. I denna fristående långfilm ställs prisjägaren Spike Spiegel med kollegor mot en mystisk terrorist som vill döda alla människor på Mars. Fartfylld anime-action med hisnande jakter, slagsmålsscener och pistoldueller.

Tal: Japanska. Text: Engelska
Visas i samarbete med Cinemateket.
 

8 december
Fanny och Alexander (Ingmar Bergman, 1982)
Varmt välkommen att ladda upp inför julen med julfilmernas julfilm – Ingmar Bergmans älskade och odödliga mästerverk Fanny och Alexander! Kritikern (och Bergmans regiassistent) Jurgen Schildt beskrev filmen som en ”sataniskt välbakad jultårta”. Fanny och Alexander kom att bli Bergmans mest folkkära film.

Tal: Svenska Text: Svenska

 

Klassikerserien visas i samarbete med: 


Publicerad 20/6 2019 kl 07:30. Senast uppdaterad 7/1 2020 kl 12:46.
Fyrisbiografen  |  S:t Olofsgatan 10  |  018 - 10 00 37

Fyrisbiografen stöds av
⬆︎