Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Veckans program
dokum 2020
Barnbio
klassiker20
Hemliga klubben
Podd
Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Prenumerera på Fyrisbiografens nyhetsbrev


Fyrisbiografen tar nya steg för att bli en jämställd biograf!   

Fyrisbiografen anser att filmbranschen behöver förändras. Fler filmskapares olika perspektiv måste få utrymme på den vita duken, för vår publik förtjänar att kunna identifiera sig med de berättelser vi visar.

Vi på Fyrisbiografen har sedan flera år noggrant och medvetet arbetat med att försöka förändra den snedvridna fördelning mellan filmer av manliga och kvinnliga regissörer som får utrymme på landets biografer. Under 2018 var 80 procent av filmerna som fick svensk biopremiär regisserade av män.

2018 var 33 procent av filmerna på Fyrisbiografen regisserade av kvinnliga regissörer. Det visar att vi trots vårt arbete har en lång väg kvar till vårt mål. Vi vill bidra till att synliggöra detta och arbeta tillsammans med WIFT, Women In Film & Television, för att skapa förändring!

Den här satsningen innebär inte att vi kommer att tumma på filminnehållets kvalitet, vi kommer att fortsätta att visa fantastiska filmer från hela världen regisserade av både kvinnor och män. Vi vill fortsätta vara den kvalitetsfilmsbiograf dit publiken söker sig för ett brett spann av välutvecklade och komplexa berättelser, den här satsningen gör att vi kommer att arbeta ännu hårdare för att skapa unika filmupplevelser för alla våra besökare.  

Fyrisbiografen hoppas att fler biografer kommer att ansluta till detta avtal för att sätta press på produktionsbolag, finansiärer och distributörer, vilka alla är en nödvändig del i att lyckas med detta förändringsarbete.


Avtalet med WIFT innebär i korthet att Fyrisbiografen kommer att:

- Arbeta för nå en jämn fördelning av filmskapare, 50/50 år 2020.

- Åta sig att öppet berätta om vår process och våra eventuella hinder att nå vårt mål.

- Åta sig att rapportera våra siffror, mätt i procent, januari 2020.

- Åta sig att göra en analys av utfallet och berätta om detta.

Tack kära publik för att ni finns, inspirerar oss att medverka till förändring och gör vår biograf till en levande plats!


Publicerad 7/3 2019 kl 19:07. Senast uppdaterad 29/4 2021 kl 16:53.
Fyrisbiografen  |  S:t Olofsgatan 10  |  018 - 10 00 37

Fyrisbiografen stöds av
⬆︎